С парад на знамена, униформи и въоръжение от освобождението до Втората световна война, издигане на националния трибагреник и полагане на цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето, в Благоевград започнаха тържествата по повод 107-та годишнина от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство.

Гост на тържествата бе министърът на отбраната Красимир Каракачанов, а в церемонията по издигане на националния трибагреник участва представителна военна част. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Македоно-одринското опълчение на площад „Мите Марков“.

Празничната програма днес започна с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Тя бе отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

На 5 октомври 1912 г. части на Седма Рилска дивизия освобождават Горна Джумая, победоносният им поход продължава до пълното освобождение на Пиринска Македония и присъединяването й към майка България.

Снимки: БГНЕС