Макар, че България е една от страните с най- много болнични легла на глава от населението в Европейския съюз, то пловдивските лекари са скептични по отношение на готовността на болниците да посрещнат евентуален взрив от болни от коронавирус в тежко състояние. На заседание на Кризисния щаб в Областната управа бе съобщено, че всички частни болници ще предоставят помощ при евентуално изчерпване на легловата база. Засега Пловдив разполага с 147 легла, които са определени за болни с коронавирус. Ако местата не стигнат, се предвижда болница "Свети Мина" да бъде изцяло преустроена за евентуалната епидемия в инфекциозна болница.

В пловдивските болници има 55 респиратора. Те са разпределени по следния начин - УМБАЛ "Свети Георги" - 7бр. МБАЛ Пловдив -  9бр., Каспела -7бр.  , Каридат- 2бр.  Пълмед- 6 бр. , Евромед-  4бр., "Иван Рилски" - 3 бр. , Транспортна болница - 3бр.  , Тримонциум- 2бр. Военна болница- 4бр. , Медлайн - 4бр. Свети Мина- 2бр., Втора градска - 2 броя.  Лекарите се надяват в най- близко бъдеще да получат допълнително оборудване. 

Частните болници вече декларираха, „че имат готовност да се ангажират с изследване на пациенти с COVID-19, както и да прилагат бързи тестове за диагностика на пациентите и медицинския персонал, в случаи на съмнения за заразяване.

"За целта очакваме да ни бъдат предоставени от Националния кризисен щаб:  специфичния реактив, необходим за провеждане на изследванията; предпазни костюми за персонала, както и другите съпътстващи епидемиологичната стратегия средства за превенция и защита – както на пациентите, така и на персонала" заяви ръководителите на болниците в своя декларация. 

На практика обаче в повечето болници липсват предпазни средства както  за лекарите и медицинския персонал, така и за пациентите. Медицински сестри от различни болници изпращат сигнали до медията, че  работят без предпазни средства. Бурна реакция предизвика и отвореното писмо на кардиолога д0-р Румен Стоилов до областния управител Дани Каназирева, с което я кани лично да се запознае с обезпечението на болница "Свети Мина". 

Той аралмира, че болницата не разполага с тампони и реактиви за вземане на проба за коронавирус. Според наши читатели пробите се вземат субективно. "Върнах се от Швейцария в началото на март. Няколко дни по- късно усетих първите симптоми, че не съм добре и две дни по-късно не можех да стана от леглото - болки в ставите, мускулите пълна отпадналост и ужасна кашлица, придружена с температура. Отидох в Спешното, а като им казах какви са симптомите , служителката затвори прозорчето през което разговаряхме , изгледа ме като чувала и ме прати в Инфекциозна". Така започва злощастният опит на млада пловдивчанка да се тества за коронавирус. След 3 часов престой в Инфекциозна наред с болни с пневмония , тя е преслушата от дежурния лекар и изпратена на рентген. Там не откриват тревожни симптоми, но й казват, че ако иска да й бъде направена проба, трябва да остане на легло в болницата. 

"Отказах, защото нямаше логика. След това отидох на друг лекар , който ми предписа антибиотици. Но ако по такъв начин се преглеждат и тестват пациенти, броят на заразените едва ли е този, който се съобщава. Да не говорим , че на опашката чакаха и хора, които се бяха прибрали от Италия и кашляха жестоко", твърди нашата читателка. 

Материалното стимулиране, обещано от премиера на всички здравни работници на първа линия, едва ли ще им бъде от полза, ако заради липсата на предпазни средства те самите влязат в графа "заразени". Можем само да се надяваме в най- бърз порядък да бъдат осигурени защитни средства на лекари и медицински персонал.