Лекарите са готови на диалог по казуса с фалшивите болнични, поставен вчера от премиера Бойко Борисов, който отчете сериозен ръст на болничните листове тази година – с 1,5 млн. повече от 2018 г.

Готовност за диалог изрази зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който обаче с резерви прие твърдението, че лекарите са главните виновници за създалата се ситуация.

„Ако има проблем, той трябва да се докаже”, коментира д-р Брънзалов пред БТВ, като добави, че за увеличаването на болничните листове има както субективни, така и напълно обективни причини. По думите му фалшивите болнични следва да бъдат следени и от самия бизнес, а се оказва, че такава статистика работодателите не водят.

Борисов се закани на лекарите: Спрете фалшивите болнични, иначе арести!Разболелите се българи скочили с милион и половина за година, работодателите бесни

„Издаването на болничен лист, който не кореспондира със здравословното състояние на даден пациент, е издаване на финансов документ с невярно съдържание. При това положение съответният колега попада под ударите на закона и искам да заявя, че нито БЛС, нито Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България ще застанат зад такъв колега и биха протектирали такъв тип действия. При един диалог би следвало да се намери решение по въпроса”, каза още д-р Брънзалов.

„Много трудно се доказва този документ с невярно съдържание, тъй като издаването на болничния лист и поставянето на диагноза от лекар е една субективна експертиза. Болничният лист се издава въз основа на текущото здравословно състояние. Трудно доказуемо е. Съгласен съм с премиера Борисов, че проблем има и трябва да намерим решение. С учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници и има увеличаване на болничните листове с 20 – 30%”, каза от своя страна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).