Посолоството на Русия у нас излезе с позиция по повод разпространеното от пресслужбата на правителството на България съобщение за нотата към Външно министерство. Коментарът им идва след изявление на премиера в оставка Петков, че очаква подобна реакция от страна на посолството:

Петков: Руската федерация да оттегли подадената нота, нужен е диалогНие уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки, допълни премиерът

"В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за „persona non gratae“. Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения", посочват от руското посолство.

Митрофанова ексклузивно: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с БългарияТе не са събрали никакви доказателства, посочи посланикът а Русия

"От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане", допълват оттам. 

"Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна", допълниха още от посолството на Русия у нас в съобщение, публикувано на официалната им страница във фейсбук.