Президентът Румен Радев иска да бъде преосмислено решението НСО да охранява Ахмед Доган и Делян Пеевски. Изявлението на държавния глава идва ден след инцидента на брега на Росенец. Вчера там с лодката си акостира Христо Иванов, който засне видео, в което охранители му препречват достъп до територията. 

"Участниците във вчерашното събитие са охранители от НСО, тече съдебна проверка. Отдавна заявих , че г-н Доган и г-н Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на господин Борисов", посочи президентът Радев, който обясни, че информацията му е потвърдена след среща с шефа на НСО Красимир Станчев.

Президентът посочи, че е настоял още утре да бъде свикана комисията, която решава кой да бъде охраняван от НСО. В нея участие вземат председателя на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

"Настоях още утре отново да бъде разгледана необходимостта да бъдат под охрана тези лица. Редно е прокуратурата и МВР да разгледат ситуацията в парк Росенец и да предприемат мерки", посочи още Радев.

Президентът настоя, че именно институцията, която оглавява, трябва да бъде справедлива и да казва истината. 

"За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват, примерите са много, но когато публично се нарушават основни, изконни права, ерозира и без това разклатеното доверие във властта. Много е важно тогава институциите да поднесат истината", допълни Радев. 

Христо Иванов се връща край Росенец, ще си взима трибагреникаОт НСО осъдиха въвличането на институцията в политически игри