Румънците скочиха на проспериращия туризъм у нас. България отбелязва 3.5 пъти повече туристи спрямо северната ни съседка.

Данни на Националния статистически институт на Румъния показват, че за първите 4 месеца на годината има сериозен спад в туристическия поток - 7% по-малко спрямо същия период за предходната година.

За сравнение пък картината в България е много по-различна. Страната ни е отчела над 2.3 млн. чуждестранни туристи повече от 2018 г. и изпреварва румънците.

Спадът в северната ни съседка се случва за пръв път от девет години насам, отбелязва румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, предават местни медии.

"Говорим за сериозен спад от близо 46 хил. туристи. През изминалата година са били 693 000, а сега са 647 000", написа евродепутатът във Facebook и поиска оставката на министъра на туризма Богдан Триф.

Министърът на свой ред приветства числата и вместо спад - обяви ръст. Скокът в туристите се дължал на раздаваните от правителството туристически ваучери.

"Броят на румънските туристи, които са използвали тези кампанийни трикове, е скочил и това е факт. Но този ръст не означава абсолютно нищо за икономиката и не и помага по никакъв начин. Ваучерите са финансирани от бюджета на самото правителство. В момента, в който те свършат, напливът на туристи ще спре и ще има спад", написа в страницата си евродепутатът.

"Губим играта с България и останалите ни съседни държави. България е привлякла 2.5 млн. туристи повече за първите 4 месеца на 2019 г - над 3.5 пъти повече от Румъния. И това е въпреки по-големият териториален размер на държавата ни и много по-големият ни потенциал за туризъм", добави политикът.