Румъния и Сърбия са с по-голяма заболеваемост от COVID-19 от нас в настоящата върна, докато в Албания, Гърция и Турция ситуацията е сходна. Това показва сравнителният анализ, който представи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Данните са за 14-дневен период на 1 млн. население. Те показват, че в момента в България болните са 4000 на 1 млн. души, докато в Сърбия над три пъти по-голяма – 13-14 хил. на 1 млн. В Албания пък болните сега са по-малко, но в предишните вълни страната е била с по-висок пик. Гърция и в тази вълна, и в предишната нивата на болните са били по-ниски.

„На 100% от секвенираните проби у нас излиза Делта вариантът, но следим и останалите подварианти. Те нямат отношение в промяна в клинична картина. Делта вариантът е много по-заразен. Всеки болен заразява два пъти и половина повече от Алфа варианта, който път е два пъти и половина по-заразен от изходния вариант. Затова и този вариант в момента е залял светът. Още продължително време този вариант ще доминира”, допълни проф. Христова.