Родителите на първолаци в София са на тръни днес, защото в 17:00 ч. излиза първото класиране за прием на най-малките ученици.
Най-много са малчуганите, желаещи да учат в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" в район "Възраждане". Там документи са подали родителите на 445 хлапета, а училището разполага с 5 паралелки с по 24 хлапета.
 
Това означава, че за всяко едно от 120-те места се борят средно по 4-ма малчугани. В друго от училищата в района - 18 СУ "Уилям Гладстон", също има повече от 400 желаещи. Там обаче ще могат да бъдат приети 168 хлапета. Така за едно място се борят 3 деца.

Наплив има и към 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" в район "Витоша", където желаещите са 380. Местата обаче са само за 120 от тях, което означава, че отново всяко 2-ро дете няма да бъде прието.

Близо 300 са и хлапетата, подали документи в 73 "Владислав Граматик" в район "Триадица". Там обаче освен желаещите и обявените места са по-малко. В школото ще бъдат сформирани само 4 паралелки с по 22 хлапета. Така място в школото няма да има за повече от 2/3 от малчуганите.

Подалите документи са повече от местата и в доста други училища в столицата. Сред тях са 51 СУ "Елисавета Багряна" в район "Красно село" и 104 СУ "Захари Стоянов" в "Триадица", които са с близо 300 желаещи, както и 55 СУ "Петко Каравелов" в район "Студентски", където има 350 кандидат-първолаци.

Записването за първи клас ще става от утре до 17:00 ч. на 6 юни, а час по-късно – в 18:00 ч. на 6 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране.

Новото тази година е, че в първа група за прием в първи клас освен децата, които живеят в прилежащия район на училището в продължение на три и повече години, вече ще попадат и тези, чиито братя и сестри до 12 години учат в същото училище, независимо къде живеят.

Няма значение през кой месец по-големите деца навършват 12 години, важно е това да става в годината на постъпване в първи клас на по-малките им братя и сестри.

Във втора група като предимство да прием са децата с непроменян адрес между 1 и 3 години адрес.

Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са малчуганите, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.