Има изследвания, че БЦЖ имунизациите създават протекция срещу коронавирус. Проучването е на американски учени и се твърди, че в страните, в които се извършвали масови имунизации, ще има по-малко болни. Такава страна е именно България, това заяви доктор от експертния медицински съвет по време на извънреден брифинг заедно с премиера Бойко Борисов. БЦЖ имунизацията е срещу туберкулоза.

„Това означава, че всички родени след 1951 година в България имат протекция срещу заболяването туберкулоза. Тази протекция може да предпази и от някои вируси, сред които е възможно да бъде и коронавируса. Това е само хипотеза и не е доказано“, коментира специалистът.

Според него, към момента не се препоръчва да се прави масова имунизация, тъй като след поставянето й всеки пациент има по-нисък имунитет в рамките на няколко месеца. Именно тогава може и да се зарази с коронавирус.

„С две думи да не се юрнат сега да изкупуват масово ваксини. Това не е нужно, вредно е и е опасно“, репликира Борисов.

„Ние сме имунизирани още от деца“, допълни експертът.

Американските учени твърдят, че  държави, където не се прилага ваксината, като Италия, Нидерландия и САЩ, са по-тежко засегнати от коронавируса.