Повече от 470 незаконни сметища са открлити на територията на страната. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Ревизоро в ефира на NOVA. Миналата седмица се установило, че кметът на община Върбица е наредил боклукът да се изсипва в зона, която е част от Натура 2 000. 

"Там има едно нерегламентирано тайно незаконно сметище. После минава багер и го зарива", обясни той. Градоначалникът вече е санкциониран, а прокуратурата е образувала досъдебно производство, допълни Ревизоро. Държавата се е заела и със сметища край Чипровци, които са на държавна земя.

"Имаше сметище до всяко несело място. Държавата и ЕС дадоха огромни средства, за да направим регионални депа. Те ги запълниха за 6-7 години и питат няма ли да направим нови", възмути се министърът. Той изтъкна, че държавата трябва да поеме разходите по разчистването на всички сметища. Остава въпросът къде да се закарат отпадъците и как да се преработят. 

Предстои да намерим още няколко сметища. Идва въпросът какво да правим с този отпадък, който вече е ничий? Считате ли, че някой бизнесмен трябва да работи, за да му чисти държавата?, попита риторично министърът. И допълни, че търсенето на наказателна отговорност не е работа на министерството, а на прокуратурата. 

Ревизоро заяви, че застава зад предложените от него самия промени в Закона за биоразнообразието. Той изтъкна, че измененията се налагат от европейското законодателство и не подкрепя текстовете, предложени от други депутати.

"Измененията трябва да се направят веднага, за да не търпи България загуби. Този закон се бави от 2007 година. Трябва да се съобразят всички изисквания, които Европа иска, не аз", коментира той.