Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България приветстват обявеното от правителството разхлабване на COVID мерките. От бизнеса обаче изразиха недоволството си, че се очаква зеленият сертификат да падне първо само за клиенти.

Припомняме, че решението документът за ваксини да не бъде необходим за посетители на обществени обекти, бе обявено днес на брифинг на здравното министерство. Мярката влиза в сила от четвъртък, но за служители на обектите ограниченията остават.

До дни пада Зеленият сертификат за заведениятаТристъпков подход за облекчаване на мерките представи доц. Ангел Кунчев

Считаме, че това трябва да случи незабавно и „зеленият сертификат“ да не важи не само за клиентите ни, но и за нашите служители. Практиката със „зеления сертификат“ доказано не проработи и само създаде серия от трудности без да има никакъв здравен ефект“, посочиха от бизнеса.

Те настояват и за отпадане на ограниченията за капацитета ни на работа в цялата страна.

Практиката местните Регионални здравни инспекции да издават ограничителни заповеди беше изключително порочна. Ние много добре разбираме идеята на този начин на действие – държавата да си спести евентуална подкрепа към пострадалите бизнеси. Но това не означава, че го приемаме и че е правилно“, категорични са от БАЗ и СЗБ.