Специализираната прокуратура  се очаква днес да поиска постоянна мярка задържане под стража за екоминистъра в оставка Нено Димов. Решението на съда няма да бъде окончателно.

Нено Димов беше обвинен в умишлена безстопанственост. Той беше задържан за 72 часа. От кабинета му в министерство на околната среда и водите бяха иззети документи. Беше претърсен и домът му в столицата.  

Според прокуратурата екоминистърът не е изпълнил задълженията си по закон да забрани подаването на вода за промишлени нужди от яз. "Студена", въпреки че получаваните справки всеки месец, че притокът на вода е значително по-малък от разхода.

Димов подаде оставка от ареста. Предстои Народното събрание да я гласува. Следващата седмица на заседание на Коалиционния съвет трябва да се реши кой да стане новият министър на околната среда и водите.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, оставянето му под стража е неоправдано, тъй като няма опасност той да се укрие, да попречи на разследването или да извърши ново престъпление.  Димов написа оставката си като министър на околната среда и водите от ареста.