Във вторник Реформаторският блок ще излезе с обща декларация по въпроса за смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, обяви вицепремиерката Меглена Кунева. 

"Дотогава има различни мнения, които не си струва да бъдат изказвани. Но, да се натрупват още думи, без да имаме решение на Реформаторския блок, ми се струва, че към този момент е излишно", заяви тя пред БНР.

След положителната оценка на премиера Борисов за дейността на службите и отказа му от кадрови промени в МВР и ДАНС в петък депутатите от РБ Атанас Атанасов и Радан Кънев заявиха, че решението на премиера Бойко Борисов да не уволнява Писанчев и Лазаров може да разклати управляващата коалиция. 

Валери Симеонов от "Патриотичния фронт" също поиска да бъдат отстранени двамата. Доводът на Борисов е, че евентуални промени по върховете на службите "ще възпалят" опозицията. Същия ден и вътрешният министър Веселин Вучков защити главния секретар Лазаров, като отбеляза, че той "се старае".

Пред БНР Кунева повтори и тезата си за Шенген:

"Ситуацията изключително много се промени след влизането на страната ни в Шенгенското пространство. И днес има нападение в европейска страна заради свободата на словото. Не може, когато има тероризъм, да се оставя Шенген да бъде просто средство България да си изпълни други ангажименти. С което аз не споря, ние наистина трябва да го направим по отношение на „Правосъдие и вътрешен ред“, но ситуацията е много силно променена. Политиката трябва да се променя според събитията. Да останем в застинало положение и да не може България да се включи активно заради собствената си сигурност и заради сигурността в Европа, това не е добре."

Сега е моментът да се направи крачката за присъединяването ни към Шенгенската зона, смята Кунева. Тя припомни, че според договора с ЕС, България и Румъния трябва да станат част от зоната.

"Европа върви към огромни капиталовложения в сигурността си, които България няма как да направи, ако не е част от Шенген", допълни Кунева.

TrafficNews.bg