Човешка грешка и слаба комуникация са причинили смъртта на 176 пътници в сваления самолет в Иран. Това се съобщава в доклада на иранската Организация за гражданска авиация, който имаше за цел да изясни причините за тежката самолетна катастрофа, станала през месец януяри. 

Припомняме, че всички на борда загинаха, след като самолет от Украинските авиолинии бе свален от две ракети, минути след като излетя от летището в Техеран.

Първоначално властите отрекоха да имат нещо общо с инцидента. След като обаче западни разузнавателни агенции посочиха доказателства за обратното, иранците признаха, че са взели самолета за ракета. Президентът Хасан Рухани заяви, че се касае за "непростима грешка". 

Пълният доклад не е публично достъпен, но част от него е публикувана. В него се съобщава, че самолетът е летял в пътнически коридор. Отрядът за въздушна отбрана обаче, който скоро преди това е бил преместен, не е могъл да калиблира правилно оборудването си. В резултат от това самолетът е бил взет за вражески обект. 

Провалена е била и комуникацията с командния център, в резултат на което ракетата е била изстреляна без официално одобрение.

Миналия месец властите обявиха, че шестима са били арестувани за трагичния инцидент.