Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 141 години от основаването си. По повода ще се раздават безплатни читателски карти. Всеки, който иска да се възползва от подаръка, може да го направи от 11 до 13 декември между 08:30 и 19:00 ч.
Безплатните пропуски ще бъдат издавани и в събота 14 декември от 09:00 до 15.00 ч.

За празничните чествания Националната библиотека представя три от най-ценните Софрониеви ръкописи. Посетителите и гостите на столицата имат възможност да видят на живо първия Софрониев препис на "История славянобългарска", направен през 1765 г. в гр. Котел, "Кириакодромион, сиреч Неделник", както и неговото "Житие и страдания грешнаго Софрония", публикувано за първи път във вестник "Дунавски лебед", издаван от Георги Сава Раковски.

В най-голямата културна институция в България се съхраняват и опазват паметници на книжовното и документално културно наследство. Реставрационните дейности включват изследване, документация, обработка и превантивна грижа, като всяка от тях е подкрепена от внимателно обследване и специализирано образование. Реставрационният център на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е основан през 1956 г. с назначаването на Стела Алкалай. Центърът отговаря за опазването и експонирането на карти, графики и рисунки, ръкописи, старопечатни книги, фотографии, ориенталски архивни документи, албуми, документи на пергаментова основа и много други.

За рожденна дата Народната библиотека се смята 10 декември 1878 г. (28 ноември по стар стил). Тогава е избрана временна библиотечна комисия да уреди и отвори библиотеката "според съществующий нейн Устав". На 5 юни 1979 г. по предложение на Марин Дринов, председател на библиотечната комисия и управляващ отдел Просвещение, Софийската публична библиотека получава статут на държавно учреждение под названието Българска народна библиотека.