Множество оплаквания е имало от хора, живеещи в района на улица "Любен Каравелов" и на Факултета по дентална медицина заради паркирали по улицата автомобили. Голяма част от шофьорите започнали да паркират в този участък, след като от общината забраниха паркирането по ремонтирания булевард "Васил Априлов", съобщи кметът Иван Тотев.

Именно заради това се очаква новооткритият паркинг зад Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив да подобри ситуацията, като поеме част от колите. Паркингът има 53 места обособени места, но може да побере над 100 автомобила, разкри кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Новият паркинг, който е в подножието на Младежкия хълм, може да се ползва както от студенти и преподаватели, така и от хората, които искат да се разходят в парка до хълма. Възстановен е над декар и половина паваж и е положен нов. Възставено е частично и осветлението на парка, като изцяло е осветен самият паркинг. Цялата инвестиция е в размер на 82 хиляди лева.

Съвместно с Медицинския университет е изграден и тротоар, по който да преминават пешеходци и майки с колички и да не им се налага да слизат на пътното платно. Целта е да им се създаде допълнителен комфорт и преминаването им да е по-безопасно.

"Това е много полезен и необходим проект, защото ако си спомняте, това беше една горска пътека, по която студентите минаваха балансирайки, рискувайки да се стоварят на пътното платно", заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев за паркинга. Той поясни, че около 1000 студенти и преподаватели минават през това място всеки ден. Той разкри, че два нови учебни корпуса ще бъдат построени в района на "Любен Каравелов" и "Васил Априлов". 

"Тази зона ще става все по-натоварена, в празното пространство се подготвя жилищно строителство", обясни кметът Иван Тотев, визирайки зоната от източната страна на "Любен Каравелов". Единият проект е и за сграда с апартаменти за студенти. Очаква се зоната да бъде все по-интензивно заселена с млади хора. От администрацията се надяват, че те ще предпочетат велосипедния транспорт, но трябва да са подготвени и за автомобилите. Тези, които предпочитат карането на колело, скоро ще могат да се възползват от велостоянките, които ще бъдат поставени около новия паркинг. 

Коментарите на кмета на район Централен Георги Стаменов, ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев и кмета на Пловдив Иван Тотев вижте във ВИДЕОТО:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg