"Очаквам политика, чийто грешки да не се изкупуват с оставки, които между другото нямат никакво значение за хората в Странджа", посочи на посещението си за освещаването на параклиса "Св. Мина" в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев.

Той акцентира, че протестът от вчера, който е лансиран като успешен, не кореспондира с нуждите на хората в региона, нито с тяхното виждане как да възстановят поминъка си.

"Този протест послужи за отслабване на напрежението, но проблемите остават и растат", допълни президентът.

Според него истинският въпрос е как хората, загубили поминъка, ще го възстановят и как хората, чиито единствен поминък са животните, ще останат в региона.

Запитан дали огнището на зараза и последвалата евтаназията трябва да се отнесат на по-високо ниво и да се свика Консултативен съвет на национална сигурност, Радев отговори, че ще изчака, за да види как правителството ще се ангажира реално да реши проблемите на засегнатите хора, защото по думите му "хвърлянето на едни пари не е достатъчно".

"Тези пари няма да компенсират нито загубите, нито пропуснатите бъдещи ползи", посочи Радев и обясни, че са необходими всеобхватни мерки в дългосрочен план.

На въпрос за операция "Пречупване", президентът отсече, че правителството няма как да има успех, ако то не пречупи собствените си виждания за това що е то правова държава, върховенство на закона, що е то корупция и как се развъжда тя у нас, какво е корупция и как да се борим с нея.

В подкрепа на изказването си, той посочи, че Европейската комисия е отговорила на амбициите на България за членство в Еврозоната откровено и грубо, като са подчертали отвън, че има нужда от реални реформи.

По думите на Радев стана ясно, че служебното правителство е събрало 1 милиард и 600 милиона и риторично попита къде са сега парите. Той изтъкна, че служебният кабинет е успял да събере пресрочения плащания от години назад, като голям поток от тях са били от сферата на енергетиката.

"Това ме навява на мисълта, че там нарочно от определени компании не са търсени тези вземания", подчерта Радев.

Президентът обясни, че не може да изнася информация за заключенията за доклада с въздушния трагичен инцидент в Крумово, при който загинаха двама летци, ала подчерта многозначително, че пилотите в авиобазата "Крумово" са с най-малък нальот в цяла България. 

На церемонията по освещаване на новия параклис "Св. Мина" на територията на авиобаза "Граф Игнатиево", президентът пожела храмът да дава вяра и сила на армията, както и Свети великомъченик Мина да закриля българските воини и в мирно време. Той подари икона на светеца на командира на авиобазата Димитър Иванов. 

„Вярвам, че с този параклис хората в базата получават духовна закрила и подкрепа. (...) Вярвам, че се дава сила и вяра на българските летци, които носят на плещите си огромната отговорност да пазят небето на България, да се справят с неимоверните трудности, с убийствено малкият нальот, който тегне като прокоба вече дълги години, и да се връщат с победа след всеки полет", посочи президентът Радев.