Президентът Румен Радев определи отношенията си с Кирил Петков като нормални, конструктивни и в духа на закона. Той допълни, че всички решения в държавата трябва да се базират на закон, като това важи и за НСО и отстраняването на неговия шеф.

„Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било. Никой не е над закона, както е казвал и Кирил Петков“, заяви Радев.

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет”, категоричен е той.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО”, обяви държавният глава.

Той призова външните съветници на премиера да не определят българите в Македония като малцинство, тъй като те не са определяни така законово и това може да катализира сериозни проблеми с нашата съседка.

Относно БНБ и изборът на нов шеф, Радев заяви, че това е решение на НС.

„Очаквам това да допринесе за сигурността на нашата банкова система, но очевидно, колкото по-политизиран е един кандидат, толкова по-трудно се получава“, каза той.

„Поведението на Митрофанова отдавана прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но това не отговаря на въпроса ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряц и  какви са перспективите за доставки на газ“, заяви Радев.

„Искам да се обърна към всички дипломати да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, да не се месят в нашата политика“, добави той.