Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно. Това каза държавният глава Румен Радев за санкциите на САЩ по време на посещението си с португалският президент Марсело Ребело де Соуза в СУ " Св. Климент Охридски".

Соуза бъде удостоен с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“. 

Във вчерашния ден Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шестима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков, определен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Славчев Пеевски - "бивш народен представител" и Илко Димитров Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Както и за бившите длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Манолев е бивш зам.-министър на икономиката и бивш член на УС на държавен фонд „Земеделие“. Харалампиев е бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а Томов – бивш главен секретар на агенцията.