Народните представители от ДСБ ще обсъдят с колегите си от Гражданския съвет да напуснат парламентарната група на Реформаторския блок, ако се постигне сделка между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Атака“ за съставяне на правителство в този парламент. Това обяви във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от Дарик.

ДСБ няма да подкрепи такова „трикаджийско“ правителство, което отдалечава страната от целта за Нова българска република, категоричен е той.

„Ако ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, „Атака“ и партията на Бареков искат да продължат да управляват, да излязат и да кажат. Естествено е най-голямата партия – ГЕРБ, да си понесе отговорността да си излъчи премиера и министрите. Ако са се отказали от властта, най-сетне да се фиксира дата за предсрочни избори и да отиваме на избори, което ние смятаме за разумното решение“, коментира политикът.

Според него отговорността за този мандат трябва да бъде изцяло на партиите, които показват, че „за тях властта е над всичко“.

С резолюция Изпълнителният съвет на ДСБ е приел още да започне организационно обединение около ценностите и целите на Договора за Нова българска държава и за противопоставяне на националната и местните мафии и политическия произвол, добави Радан Кънев. Той посочи още, че партията приветства влизането в политиката на хора като Христо Иванов, Мануела Малеева и Кристиан Таков.

Радан Кънев определи себе си като „най-разпознаваемия десен политик в България след Бойко Борисов“.

„А Бойко Борисов – спорно колко е десен, е част от миналото на българската политика. Големият въпрос е какво идва след него. Ще допуснем ли след него да дойдат БСП, да дойдат ДПС и популистки формации, или ще успеем да развием истинска дясна политика в България след края на фалшивата ера „Борисов“, каза още Кънев.