Протестиращи работници от комплекса "Марица Изток" излязоха в центърът на София на митинг-шествие.

Те твърдо се обявиха против затварянето или газифицирането на въглищните централи. 

"В Плана за възстановяване се заложи проект за газифицирането на въглищните централи, което е безумие. Тук сме да защитим националната сигурност и енергийната независимост на страната. Днес искаме среща, за да дадем началото на едни закъснели разговори за бъдещето на Марица Изток. Инициирахме подписка в четирите региона, пряко засегнати от политиката на Европа и лобистраката според нас зелена сделка. Електроенергията от ВЕИ-трата не дава сигурност. В подписката поставят условия - максимума, който трябва да защити държавата пред ЕК. Без тецовете на въглища, това е невъзможно. Днес разговорът ще се води в тази посока", посочи Наско Митев, председател на организацията на КНСБ в Марица Изток.

По думите му над 105 хиляди души са се подписали в подписка, която настоява работа на централите на въглища да продължи до изчерпване на количествата.

"В този темп можем да работим още 50 години", посочи Митев. 

По думите му цената на тока е отражение на рестрикциите на Европа за затваряне на въглищните централи, което рефлектира в липса на електроенергия, съответно и оскъпяване. 

По-рано вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че последният вариант на Плана за възстановяване и развитие ще бъде предаден на Европейската комисия в петък.

Премиерът Стефан Янев обясни, че в него е заложен срок за затваряне на въглищните централи у нас до 2038 или до 2040 г.

Малко по-късно днес министър-председателят Стефан Янев ще се срещне днес с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Министерския съвет. В рамките на разговора им ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера. В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.