Бизнесменът Иво Прокопиев изпрати позиция до медиите за акцията на спецпрокуратурата, провела се вчера в сграда на бул. "Руски" в София, където се намират офисите на компанията "Алфа финанс холдинг", свързана с него.

От Спецпрокуратурата съобщиха, че се води разследване за пране на пари във връзка с продажбата на акции от приватизираното и след това продадено предприятие "Каолин" и това е причината за претърсването на офисите на бизнесмена.

Ето и позицията на Прокопиев:

„Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели.

Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите.

С подобни поръчкови акции обаче, ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии.

Репресията срещу мен продължава вече с години, затова водя дело срещу държавата в съда в Страсбург“.

Самото разследване срещу Иво Прокопив за "Каолин" стартира още миналата година, а през октомври той беше обвинен за пране на пари чрез продажбата на дружеството. Тогава под отговорност освен него, бяха привлечени още и двамата членове на Съвета на директорите на фирмата Константин Ненов и Иван Ненков.

Сега е образувано ново производство - за престъпно съдружие, но вече в спецпрокуратурата, като все още не е ясно колко общо души ще бъдат обвинени по него.

Самото дело пък е трето за разградския бизнесмен и медиен магнат, който вече е подсъдим за аферата "ЕВН" с бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.