Очаква се случаите в следващите дни да са около 200 заразени за 24 часа, а след седмица те паднат. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по БНТ. Той се аргументира, че хората вече са си взели едно наум за ситуацията и са започнали да изпълняват препоръките за спазването на мерките.

„Дори да са над 200, ще продължим да правим това, което правим –откриваме болния, а  РЗИ търси неговите контакти. Така се действа, откакто има медицина. Да обхванем контактните лица, да карантинираме и да задушаваме огнищата. Не сме допуснали големи клъстъри или да пламнат цели болници. Проблем е когато 10-15 души медицински лица се заразят за месец, тъй като освен легла ни трябват и лекари, които да ни лекуват”, каза професорът.  Той заяви, че премиерът продължава да се вслушва в съветите на Щаба достатъчно и обясни, че няма нито едно предприятие, което да е било затворено у нас заради COVID-19 в България. Причината е била икономическите връзки  с Китай и Западна Европа.

„Ние бяхме страната с най-добри навременни мерки, която допусна най-слабо разпространение. Да, сега сме сред първите 10 в Европа по повишена заболяемост,  но от държавите от нашия аршин  - съседи и прочие,  разпространение на инфекцията е 2-3 пъти повече”, каза членът на НОЩ.  Той отново обясни, че през октомври и ноември ще е най-опасно, ако не се овладее епидемията, тъй като тогава ще се смеси вирусът със сезонния грип.