Правилото за трите „Д“ вече има и добавка – четвърто „Д“.  Това заяви професор Тодор Кантарджиев, като към дистанция, дисциплина и дезинфекция добави и приемането на витамин D.

„Tова е медицинско доказано, че помага, но никакви свръх дози – 4 капки за възрастен, една капка за деца”, заяви Кантарджиев.

Той категорично заяви, че не трябва да се създава паника и да не се разпространяват фалшиви новини.

„Трябва хладнокръвно, без паника и експониране да се обясняват нещата. Здравната система, държавата и медиците прави каквото може и ако има разбирането на хората, нещата ще са по-добре. Няма да ви казвам, ако преди седмици се спазваха мерките, че нещата щяха да са по-добре“, заяви Кантарджиев.

Професорът отговори на критиките, че толкова малко лаборатории могат да направят толкова много тестове.

„Обвиняват ни, че послъгваме. Всички тези конспиративни теории са абсурдни. В момента 65 лаборатории правят тестове, като те са одобрени от министъра. Останалите 185 лаборатории докладват своите положителни резултати. Всичко това се проверява от националната референтна лаборатория, като има строг контрол, изграден с години. Това не е измислено сега с коронавируса.  Служителите в лабораториите работят денонощно, този труд не трябва да се омаловажава, а да се уважава“, каза Кантарджиев.