33 от 35 щама на COVID-19 , които са установени в България имат мутация, която правят вируса по-заразен, това заяви проф. Тодор Канатарджиев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването.

„ В началото очаквах вирусът първо да стане по-заразен,  след това по-малко опасен, а накрая да настъпи неговата смърт.  Какво стана оттогава – появи се една мутация от свързващият протеин, като с нея той стана по-заразен. От 35 щама само два нямат тази мутация, с която вирусът е станал по-прилепчив. Няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб и има по-малка смъртност”, каза проф. Канатарджиев.  Той обясни, че при този тип вируси най-важен е гостоприемника и общото състояние на човека. Един от първите принципи е, че тези вируси са по-изменчиви и дават различна клинична картина за всички. Ако някои има проблеми с бъбреците или сърцето, вирусът удря там. Когато става въпрос за белодробни хронични заболявания, вирусът е особено опасен. Самият вирус не предизвиква пневмония, а токсичен пневмонит.

Проф. Венцислав Мутафчийски даде и повече информация относно лекарствата, с които се лекуват пациентите с коронавирус.

„Хидроксихлорохинът – имаше бурен дебат. В Китай това беше основното средство,  заедно с още 15-20 препарата. От СЗО  спряха тестовете с хидроксихлорохин, тъй като авторитетно научно издание – „Лансет” , пусна статия за вредното му въздействие. След 1 седмица в списанието пуснаха нова статия, която бе опровержение. От нея стана ясно, че данните не почиват на достоверни данни, а на компютърна  симулация, без клинични изпитания. Така, че от СЗО прекрати изследването на лекарството без да се мотивира”, каза проф. Мутафчийски.  В момента с въпросния препарат се лекуват хора от САЩ, Латинска Америка и Европа по схема и продължава да е основното лекарство за COVID-19.  

Относно другият препарат ремдесивир, който е многократно по-скъп, той се използва в САЩ за спешна употреба и в Европа за състрадателна употреба.