Има вероятност имунитетът срещу COVID-19 на преболедувалите да е доживотен. Прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса. Това заяви в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН.

„За десетки заболявания прекарани веднъж, това създава имунна памет за цял живот. Това е повече от категорично. Понеже още никой не е отговорил на тези неща. Знае се, че прекаралите заболяването през април и март миналата година, първите заболели масово, в момента огромната част от тях имат имунитет. Там, където се казва - заразяване отново, нека да го повторим, за да бъдат зрителите информирани, 3 до 5% от световното население не реагира нито на ваксини, нито на заболявания. Това са хора, които при масовата ваксинация не получават отговор заради различни генетични специфики на това население, 3 до 5% в зависимост от етносите. Към тези хора трябва да добавим хората с имунодефицити, които се раждат с даден проблем. Към тях трябва да добавим тези, с вторични имунодефицити, тези, които са на терапия, супресивна - астматици, хора с тумори, които постоянно биват на такава супресивна терапия. Те също влизат в тази група. И в развития свят ще се окаже, че едни 10% не са респондливи на ваксини или на вируси. Тези хора могат да се разболеят втори, трети, пети, десети път. Ако има малка епидемия от 1000 души в 3 села, няма и да разберем за тези хора, те ще бъдат 2 двама, трима, петима заради бройката хора, които ще боледуват. Когато имате 1 млн. души – тези 3%, 5% до 10% правят 30 000, 50 000, 100 000 души. Това са хора, които всеки един от нас среща, всеки познава и чул – аз познавам един, който се разболя 4 пъти тази година от грип. Може в този рядък случай, но това не значи, че важи за цялото население. Именно по тази причина прекаралите заболяването или ваксинираните не трябва да ходят маскирани. Не трябва да ходят, защото те не представляват опасност за обществото. Те не пренасят вируса“, категоричен е професорът.

По думите му, имунната защита не е кокошарник, който отвътре е затворен, отвътре има вход.

„Ако имате имунна защита, тя е навсякъде във вашето тяло. Мукозната имунна защита, която е компонент именно на външния контакт на имунната система с околната среда работи точно толкова добре и подобре, отколкото имунната защита вътре в нашата кръв. Именно затова огромната част от патогени и вируси проникват именно през устата. Това се прави като държавна политика на много места, защото не могат да бъдат разделени хората. Виждате 100 човека, вие трябва да ги спрете и стоте и да проверите кой от тях е с паспорт, кой е прекарал заболяването и така. И понеже това не може да се прави, по-лесно е да кажете всички 100 човека да бъдат с маски“, посочи той.

Професор Чорбанов каза, че той лично е изкарал тежко вируса, но бързо се е възстановил и функционалните му тестове от вчера са идеални. „Никога не съм казал, че трябва да се неглижира ситуацията с вируса, напротив, абсолютно всеки би могъл да бъде поразен от този вирус“.

Професорът допълни, че вирусът не е бил по-страшен от неговото очакване: „Но за съжаление се случи това, което очаквах. Нямаше да бъде толкова страшно, ако нещата се бяха развили по един път. В началото вирусът беше доста по-слаб като изява, не поразяваше деца, млади хора, би следвало мерките да бъдат насочени по друг начин. Да бъде спазено това, което препоръча световната общност, да бъдат защитени само рисковите, а да бъдат оставени младите хора да контактуват с него с цел да няма вирусоносители”.

Опитът показва, че едни от най-тежките поражения коронавирусът нанесе на държави, които организираха пълни локдауни, те са емблематични в основа на това каква рязка вълна има след освобождаването на тези локдауни. Така че точно тези мерки не оказаха никакво благоприятно въздействие върху развитието. Третата вълна беше във всички държави, но държавите с най-стриктния контрол не се предпазиха”.

Според професора хората, които са си сложили първа доза от една ваксина, трябва да си сложи втората от същата, ако не е имало проблеми след първата доза. „Поставянето на втора доза от различна ваксина е много повече администрация, отколкото имунология. Имунолозите навсякъде по света прокламират, че механизмите на развитие на имунния отговор все пак са различни и не би трябвало да се разчита на една и съща процедура. Би следвало втората доза на ваксината да бъде същата, каквато е и първата, особено ако човек не е имал никакви реакции при първа доза, няма от какво да се притеснява от втората такава. По думите му, евентуална трета доза наесен е много повече бизнес, отколкото здравна профилактика.

„ЕК сключва договори с „Пфайзер” за 2022 – 2023 г., което е повече от абсурдно. Това е като да си вземете 4 перални, една да работи, а три да ви стоят така за всеки случай”. „Ако ваксината е ефикасна, би трябвало след имунизацията и реимунизацията да има достатъчно високо ниво на протекция. Това, че вирусът малко мутира, в една малка степен, това не е нов щам, това го прави по-агресивен, по-вирулентен, както се случи с британския и индийския вариант, но не го прави по-малко разпознаваем за имунната система. Вирусът има стотици места, които биват разпознавани от имунната система, стотици точки на идентификация, тези неща се наричат епитопи. Това, че 2, 3, 5 или 10 от тях са се променили в рамките на една година, не прави вируса различен. Когато го направи различен, тогава вече говорим за нов щам, който вече ще причини съвсем друго нещо. Ние не знаем колко е траен имунитетът. За класическите вирусни ваксини – срещу полиомиелит, срещу морбили, имунитетът е за цял живот. Никой отсега не може да каже колко е дълъг на тези, които са прекарали заболяването“, посочи лекарят.

Българската ваксина срещу COVID-19 е на предклинични изпитания на лабораторни животни и октомври месец ще покажем резултати на световния конгрес по ваксини, съобщи имунологът.

"Това е най-висшият форум, на който може да се показва. Ние събираме пари, кампанията за дарения продължава, много дарители се отзоваха, десетки дарители, публикували сме ги на сайта на института. Ние сме благодарни на абсолютно всички, както на организации, фирми, така и на индивидуални хора, които дариха то собствените си бюджети тези пари. Нашата идея е да направим идеалното, което е готово за едно бъдещо производство, оттук нататък вече се търси производител“. По отношение на руската ваксина „Спутник“, там въпросът е политически, тази ваксина в никакъв случай не е по-лоша от останалите, добави Чорбанов.