Добрината на българина Сафет Халил, който приюти в дома си, умиращи от студ щъркели, запали печката и ги спаси от сигурна смърт, намери място в престижното британско издание The Guardian. Този път българската слава е в орбитата единствено и само на признание и нетипично - поведението на българите е дадено като пример за подражание.

Какво бихте направили, ако срещнете десетки бедствени щъркели, покрити с лед, разположени сред снежната покривка?, питат читателите си от вестника. В България хората ги завеждат у дома - е отговорът, който те дават за пример. 

Европа е изправена пред криза на биологичното разнообразие след колапса при птиците във Франция, предупреждават експертите.

Студът в североизточната част на страната тази седмица хвана неподготвени стотици мигриращи птици, покривайки крилата им в лед.

"Намерих пет замръзнали щъркела край пътя на селото", заяви 53-годишният Сафет Халил от село Зарица, близо до град Дулово. "Взех ги у дома, запалих печката, за да ги затопля и да им дам риба."

Халил, работник по поддръжката на пътя, предизвика вълна от подкрепа в социалните медии в понеделник, а други в района последваха примера му, като над 40 птици бяха защитени в домовете на хората, в гаражите или в хамбарите.

Експерти твърдят, че замръзналите крила са принудили птиците да прекарат нощта на земята, вместо да се катерят на дървета, както обикновено.

"За първи път сме виждали толкова много щъркели в беда в България", каза Христина Клисурова, представител на Зелени Балкани в Стара Загора.

Тя апелира по националната телевизия хората да "избягват прием на просто някакъв щъркел", а само "на тези, които са бедстващи, ранени или със замразени криле". Тя призова и да бъдат освободи всички запазени птици обратно в природата възможно най-скоро. 

Снимка: Димитър Дилков / АФП