В двете тръби на тунел "Траянови врата" на автомагистрала "Тракия" да бъде изградена система, която ще позволи чрез подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тръби, така че при настъпване на инцидент в едната, трафикът да се пренасочва по другата.

Подобренията в тунела са част от интелигентна транспортна система на автомагистралата за 7 млн. лева, за която в момента тече обществена поръчка, съобщиха от АПИ.

Тунелът ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби и др.

На автомагистрала "Тракия" ще бъдат монтирани и 40 електронни информационни табели по 20 във всяка една посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя.

Това е бърза, надеждна и високотехнологична възможност за навременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътна обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути, коментираха от Пътната агенция.

За първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от аутобана, като целта е повишаване безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта.

В момента тръжната комисия разглежда техническите предложения на кандидатите и в следващите седмици предстои отваряне на ценовите оферти и класиране на кандидатите.