Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев за началник на Националната служба за охрана. Заедно с това новият шеф е удостоен с висшето офицерско звание бригаден генерал, считано от 30 септември 2019 г. Това съобщиха официално от президентската администрация.

Cтaнчeв е бил лична охрана нa прeмиeрa Ceргeй Cтaнишeв, a прeди тoвa е бил в екипа, пазещ Cимeoн Caкcкoбурггoтcки.

Новият бригаден генерал бeшe зaмecтник - нaчaлник нa cлужбaтa пo врeмeтo нa Aнгeл Aнтoнoв, кoйтo гo ocвoбoди прeз 2016 г. Сега работи в мeждунaрoдния oтдeл нa НCO.

За да се стигне до издаването на указа трябва да има и решение на правителството, каквото не е било оповестявано.

Досегашният началник на НСО ген. Данчо Дяков бе освободен през август от парламента по негова молба. Напускането му доведе до размяна на остри реплики между премиер и президент. Според Бойко Борисов генералът си тръгнал, защото не издържал на интригите на "Дондуков" 2.  Румен Радев пък обясни, че Дяков е получил предложение, на което не е можел да откаже. Впоследствие стана ясно, че Дяков е назначен в голяма компания от енергийната сфера.

В момента временно НСО се ръководи от заместник-началника Росен Тодоров, който изпълнява правомощията на директора до назначаването на титуляр.

Последният инцидент, при който беше замесено НСО, бе катастрофата с кортежа на парламентарния председател Цвета Караянчева край Шумен преди седмица, при което тя бе ранена и се лекува в бившата Правителствена болница. 

Разследва се версията за отнемане на предимство, а по първоначални данни на МВР 31-годишна шофьорка налетяла челно на колата, в която се возеше Караянчева.

Друга хипотеза обаче гласи, че тя се е блъснала в бордюра и загуби контрол, защото е била изтласкана от пилотната кола на НСО.