Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. ДДС ставката за тях ще бъде 9% за малките превозвачи. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с представители на превозвачите у нас, която продължи близо три часа. На нея са присъствали също финансовият министър, този на регионалното развитие и благоустройството и министърът на транспорта.

Петков се извини на превозвачите за острите си думи от предишната им среща и символично си стиснаха ръцете. „Днес възстановихме диалога, но протести ще има, тъй като към днешна дата няма конкретни решения. Продължаваме с разговорите. Ще дадем и срок за решаване на проблемите ни”, съобщиха от бранша.

Те посочиха, че протестът ще започне в 8.30 ч, заради поетия ангажимент към Министерство на образованието. Ще бъде законен, мирен. Протестите ще се проведат във всички големи градове. В София ще има шествие. Пътища обаче няма да се блокират.

"Премиерът разбра, че исканията ни не са политически. Но след като не са изпълнение, ще протестираме", заявиха от бранша. 

Петков пък подчерта, че проблемите са трупани с години и не могат да се решат бързо. 

"Ние показахме, че криза след криза се справяме.  Проблемите са системни. Не е нормално след толкова години българските пътища да изглеждат по този начин. Не е нормално да нямаме магистрала „Хемус”, път Ботевград-Видин. Как може да имате нормален транспортен бизнес с тази инфраструктура, която уж толкова много години се правеше, а днес я няма. Сега трябва да постигнем промяната, за която всички сме се обединили. Но това няма да стане с лозунги, а със съвместна работа", допълни Петков.