Счупени витрини, дупки по гипсокартона и различни „творчески изяви“  - тази гледка вече втора година „радва очите“ на ежедневните минувачи по подлеза от северната страна на Тунела, свързващ Стария град и квартал Капана.

Всеки ден съоръжението се използва от хиляди пловдивчани и гости на града, а постоянните прояви на вандализъм неведнъж са създавали опасност за здравето им.

В началото на 2016 г. подлезът бе ремонтиран из основи. На територията му бяха обособени и витрини, в които се залепяха афиши за предстоящи културни прояви. Вандалските прояви започнаха почти веднага – ключалката една от витрините моментално бе разбита, а постепенно съоръжението бе занемарено.

 В навечерието на Бъдни вечер през 2016 година подлезът замръкна в покъртително състояние – седем от витрините бяха разбити, а счупените стърчаха от всякъде по време на празниците . След подадени сигнали от граждани, ОП „Чистота“ се погрижи за стъклата още през първия си работен ден, но щетите така и не се възстановиха.

Миналата година съоръжението на няколко пъти осъмна изпотрошено, но единствените мерки, които се предприеха, бяха свързани с почистване на опасните стъкла. Понастоящем състоянието на подлеза е плачевно - освен неизползваемите витрини и драсканиците с неприлично съдържание, са налице и течове.

След редица сигнали, получени в редакцията ни, наш репортер се обърна се за коментар към дирекция „Общинска собственост“, за да разбере планират ли се действия по възстановяване на щетите. От там потвърдиха, че именно Община Пловдив е ангажирана с поддръжката на подлеза след изтичането на договорите за концесия и наем. Служителка, която отговори на обаждането, ни увери, че ще пренасочи сигнала към ОП „Чистота“, които пък на свой ред ще извършат оглед на мястото и ще преценят какви действия да предприемат.

Опитахме се да подадем сигнал и на телефона за граждански сигнали на общинското предприятие, но не успяхме да се свържем със служителите му.

Продължаваме да следим развитието на случая.