След като имаме честота от над 40% заразени последните седмици, това значи, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва. Това заяви в "Денят започва" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Ако вирусът беше разделен колкото обществото ни, ние щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление, той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени в това - дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективния отговор, който трябва да имаме относно този вирус", каза още пулмологът.

Според него, причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем, защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно.

"Присъствените училищни занятия водят до съществено нарастване на скоростта на разпространение без да увеличават заболеваемостта в училищата, те увеличават заболеваемостта навън, защото те са средство за разпространение".

Пулмологът заяви, че около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

"Хоспитализациите са по-късно, интензивните отделения - още по-късно. Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес", каза още той.

По думите му, заразата е обхванала много по-дебел слой от нашето общество се заразяват и сред тези хора има и млади, хора с придружаващи заболявания, със зависимости, , много повече хора а когато заболяемостта обхваща повече хора, по-голяма е вероятността вирусът да срещне такива хора.

"Категорично можем да кажем, че има хора, които проявяват симптомите повторно, но дали те са повторно заболели, или това са хора, боледуващи от същия вирус, който се реактивира вътрешно без да е бил изчистен преди това, не може да се каже, защото не са правени генетични изследвания на самия вирус", коментира Симидчиев.

И допълни, че от 56 млн. заразени в света доказани с повторно заболяване с вирус, който е леко различен от първоначалния - са 29 човека, т.е. те боледуват повторно от същия вирус, който е леко различен. Според него, засега големият процент от хората получават трайна невъзприемчивост към повторно боледуване, но има известен процент, които могат да боледуват повторно.