Бившият кмет на Варна Иван Портних и адвокатите му все още не са официално информирани срещу него да има обвинителен акт от европрокуратурата. Това съобщи самият той в социалните мрежи.

По-рано бе разпространена информация, че Европейската прокуратура в София обвинява четирима души, включително него и бившия областен управител на Варна Стоян Пасев, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

Европрокуратурата обвини Портних и още трима за измама с несъществуващо пристанище

"Разпространената днес информация за досъдебно производство на Европейската прокуратура срещу мен е НЕВЯРНА", написа Портних във фейсбук.

Ето какво още казва бившият кмет на Варна: 

Повдигане на обвинение съгласно разпоредбите на НПК означава изготвянето на обвинителен акт и внасянето му в съответния съд!

Досъдебното производство изобщо не е приключило. По него предстои да се извършват множество процесуално-следствени действия.

Към момента аз и адвокатите ми не сме уведомени по надлежния ред от независимата прокуратура на Европейския съюз за внасяне на обвинителен акт в съда!

С оглед разпоредбите на НПК, в този стадий на досъдебно производство не се оповестяват становища, изявления или оценки, затова и аз няма да правя такива. 

Категоричен съм в позицията си, че е недопустимо българският офис на Европейската прокуратура да се използва за предизборни политически цели.

За поредна кампания случаят се използва в разгара й за атака срещу ГЕРБ. Недопустимо е използването както на българските, така и на европейските институции за предизборни цели.

Отбелязвам, че и жалбоподателят, и вещото лице по досъдебното производство са кандидати за народни представители от листата на ПП-ДБ.