По инициатива на министър-председателя Бойко Борисов утре ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, намиращи се в транзитния център Табановце край Куманово, Република Македония. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Със съдействието на Българския червен кръст и на български фирми-производители са осигурени минерална вода и хранителни продукти. Предоставяната помощ е съгласувана в телефонния разговор на премиера Борисов и президента Георге Иванов миналата седмица, когато бяха договорени и съвместни мерки за повишаване контрола по българо-македонската граница и пресичане на нелегалните канали за трафик на мигранти.

Координацията по предоставянето на хуманитарната помощ е възложена на началника на кабинета на премиера. Камионите, натоварени с помощта, ще тръгнат утре, 24 март, в 7,00 ч. от Младост 4.

Към момента в транзитния център в Табановце са блокирани около 1500 жени, деца и мъже. С този акт, втори в рамките на месеца, България отново изразява позицията си за подкрепа и солидарност към съседните ни страни, подложени на сериозен миграционен натиск. На 12 март страната ни предостави за бежанците край Идомени, Гърция, палатки, легла, одеала и отоплителни материали.

Още новини ТУК

TNS.bg