Версията, че запалена цигара може да е предизвикала пожара в Пирогов, при който загинаха двама пациенти, не е изключена.  Това заяви Стойно Цветков, началник на отдел "Разследване" към СДВР, който обясни, че все още не е ясно категорично какво е довело до избухването на пламъците във Второ вътрешно отделение на втория етаж.

За предишни случаи на пациенти, които не спазват забраната и тайно пушат в стаите, призна и временният шеф на спешната болница проф. д-р Николай Габровски. Той  обясни, че при направена вчера проверка кислородният апарат в стаята е бил изряден и отново повтори, че причината за пожара не е в техниката. 

Според неофициална информация жертвите са Кольо Георгиев Михайлов и  Димитър Ангелов, като един от тях най-вероятно е запалил цигарата. 

Вследствие на пожара има напукана стена, но тя не създава опаснаст за сградата, каза още Габровски. От други столични болници са предложили помощ на Пирогов за настаняването на пациентите от пострадалото Второ вътрешно отделение, но за сега нямат нужда да местят пациенти.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в разследването на пожара са се включили следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение.

Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали. Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност- престъпление по чл. 123 ал.3 от НК, съобщават от държавното обвинение.