Полицаите излизат на втори национален протест в неделя. Служителите на реда ще се съберат пред Народното събрание, тъй като искането им за увеличение на заплатите с 30% не беше удовлетворено.

На 25 ноември депутатите одобриха ръста на възнагражденията в системата на МВР. От 1 януари 2021 г. заплатите на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%, реши парламентарното мнозинство, одобрявайки окончателните текстове за парите в МВР в проектозакона за държавния бюджет за догодина.

"Въпросните 15% биха могли да бъдат една база за преговори, но не и нещо, което да приемем просто ей така. Така че ние продължаваме да считаме това увеличение за недостатъчно.

Трябва обаче да добавя, че този протест на 29-и в неделя, вече по време на него не става дума само и просто за едни пари, а и за още нещо - въпрос на отношение към служителите в МВР, въпрос на отношение към нас като синдикална организация, което определено не можем да окачествим като нормално", каза Валентин Попов от Синдиката към МВР.

За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77,5 млн. лева. От най-големия синдикат във вътрешното министерство продължават да са недоволни от повишението, като настояват то да бъде с 30%, каквото се предвижда в някои звена на държавната администрация.

От допълнителните средства в МВР 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв.