Полицай от участъка в село Завет към Районното управление на МВР в Кубрат е бил наказан с порицание за публична обида, нанесена на кмета на Разград д-р Валентин Василев във Facebook.

Скандалът се разиграл още през ноември м. г., но беше огласен сега, след като Административният съд в Разград отхвърли жалбата на униформения срещу наказанието.

На 17 ноември 2018 година в 12:54 в личния си профил старши полицаят от участъка в Завет П. Д. П. публикувал следния статус: "Ей, кмете! Боклук долен! Това са децата на БЪЛГАРИЯ, това са децата на Разград, това са нашите деца които представят България и Разград на сцени в Европа и извън нея! Толкова трудно ли беше от твоя страна да направиш елементарен жест с който да покажеш, че те е грижа за тея деца и да им покажеш, че всичко което правят има смисъл!

Въпреки твоето безгрижие, ние родителите на тея прекрасни деца ще правим всичко възможно за тях! Стоя с лицето си зад думите си! И всичко това ще ти го кажа и лично когато утре се наложи да ти пазим кирливия задник от „народната любов“! А може да решим и да не ти го пазим, защото ми писна от такива боклуци като теб и над теб, които правят всичко възможно за да гледаме децата, роднините и приятелите си по Skype!“

Публикацията в социалната мрежа била забелязана още същия ден от секретарката на разградския кмет и тя веднага го информирала.

Предположила, че залпът в мрежата е срещу шефа й, защото д-р Василев бил приел две момичета от танцовата школа "Хорце" - Разград, които го потърсили с молба за подкрепа за школата.

Полицаят разказал, че в този ден пътувал с дъщеря си до Русе, където се срещнал със свой приятел, който живее и работи в Англия. Момичето било тъжно и приятелят от странство се заинтересувал защо. То разказало, че заедно с други танцьорки от ДТШ”Хорце” в този ден се срещнали с кмета с молба да им съдейства за поемане на разноски за участия, градоначалникът отказал. Приятелят от странство „реагирал остро и бурно, и обещал, че хората ще разберат какво се е случило

Почти месец по-късно, на 11 декември 2018 година, кметът на Разград депозирал в ОДМВР жалба до директора, като се оплакал, че публикацията на полицая съдържа обидни изрази спрямо него, клеветнически твърдения, заплахи и изразява политически възгледи.

Д-р Василев поискал да се потърси дисциплинарна отговорност на П. П. за нарушаване разпоредбите на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР.

След започналата проверка полицейският инспектор започнал да обяснява, че никога и по никакъв начин не е отправял обидни изрази, а и не би си позволил. Като защитна версия той издигнал твърдението, че в часа на публикацията си бил оставил телефона без надзор, а в момента в който бил видял статуса, го изтрил.

Полицаят разказал, че в този ден пътувал с дъщеря си до Русе, където се срещнал със свой приятел, който живее и работи в Англия. Момичето било тъжно и приятелят от странство се заинтересувал защо. То разказало, че заедно с други танцьорки от ДТШ”Хорце” в този ден се срещнали с кмета с молба да им съдейства за поемане на разноски за участия,kf  градоначалникът отказал. Приятелят от странство „реагирал остро и бурно, и обещал, че хората ще разберат какво се е случило". Когато полицаят излязъл навън, гурбетчията използвал телефона му, за да излее гнева си по адрес на кмета. 

Въпреки тези обяснения полицейският служител бил наказан дисциплинарно за срок от 6 месеца, а съдът потвърдил наказанието като отхвърлил жалбата му. Служителят на реда ще плати и 100 лева разноски по делото.