Бунтът на мигрантите в Харманли стана тема номер едно у нас. Повече от 400 са задържаните, има 18 повдигнати обвинения, а 24 са ранените полицаи. Мигранти пък се оплакват от полицейско насилие. Най-агресивните – около 1000 души, ще бъдат преместени във фургонни селища в близост до българо-турската граница, предаде Нова телвизия.

Хаосът, камъните и гневът на тълпата. Това се е запечатало дълбоко в спомените на всички онези, които предотвратиха най-лошото - агресивното множество да излезе от лагера и да вилнее из града.

„Имаха тактика, имаха подготовка. Това бяха само афганистанците. Млади мъже, жилави, здрави. Не са случайни. Тези хора бяха тръгнали да убиват”, разказва полицаят Ивайло Ячев.

Тактика приложиха и полицаите, за да потушат бунта и да оцелеят.

„Тактиката беше дотолкова, доколкото да можем да ги задържим и да оцелеем ние. Ходили сме по мачове, но за 12 години такова нещо не ми се беше случвало”, разказва още Ячев.

В този момент няма страх, разказват полицаите. Просто вървиш напред, следваш мисията и се стараеш да останеш жив. Друг полицай - Цветелин Василев, е ранен, но спасен от фатален удар с тежък камък. От другата страна на барикадата обаче дойдоха сериозни обвинения.

Мигранти заявиха открито, че са били бити от полицията - и то без причина. При размириците в Харманли пострадаха над 20 полицаи. Те са с леки наранявания.

Лекарите обясняват, че леки са и нараняванията на пострадалите мигранти. На всички е оказана необходимата медицинска помощ.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg