Намаление на тарифите с 20 на сто е вероятната причина за серията от погроми над електрически автомобили в София, научи TrafficNews.  Недоволни от дъмпинга таксиджии пък са  основните заподозрени за зачестилиите атаки срещу ековозилата. Компанията SPARK, която предлага споделено наемане на колите на ток вече се оплака, че е обект на масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители. 

„Само за последните три дни 15 автомобила от услугата са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи. Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензитетът на атаките им расте с всеки изминал ден”, заявиха от компанията от сряда.

Два дни по-рано от SPARK обявиха, че лятното им намаление на цените с 20% остава постоянно. В София през миналия месец влязоха на пазара две компании предлагащи електрически тротинетки под наем, които се конкурират с електрическите автомобили за превоз на кратки разстояния. Вероятно за да удържат на конкуренцията, от SPARK са решили да продължат да возят на летните цени. 

От компанията признават, че преди година отново са имали подобен проблем, но тогава са решили да не алармират за вандалските атаки. Сега обаче ситуацията изглеждала много по-притеснителна.  

"В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти”, пишат от фирмата за ековозила. Според тях услугата им е дала възможност на жителите и гостите на София да се убедят лично в предимствата на споделената икономика и електромобилността, а освен това помага за решаването на едни от най-сериозните проблеми на столичани - замърсения въздух, задръстванията и шума.

От компанията се обръщат към потребителите си в София да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите на SPARK. Компанията e литовско-българска смесена компания, оперира в няколко държави в Европа, но обмисля да се оттегли от българския пазар, ако посегателствата продължат.

Пътуване с най-евтината кола на компанията от марката "Фолксваген" започва от 3,48 лв. (за 12 мин) и стига до 5,88 лв. за същото времетраене с електрическо БМВ или Хюндай. Според потребители, които редовно използват таксита в София, превозът с електрическите автомобили е с 40-50-% по-евтин. 

Цените за наем на ден се конкурират с обикновените автомобили, като няма разходи за гориво и паркинг, тъй като за електрическите коли синята и зелената зона в София са безплатни. Примерно превоз с такси от  Мол „България” до Студентски град излиза 11-12 лева с такси на нощна тарифа, при 4 и 5 лв с най-евтината електрическа кола. Ако има трафик, цената на споделените коли гони тази на такситата.

Едната версия е, че действията срещу колите на SPARK, като чупене на огледала и прозорци, са извършени от таксиджийската мафия, другата версия е – обикновена вандалщина.

Тийнейджъри са изпотрошили 2 от колите на Spark в София, според столичната полиция. Едната група е от 2 ромчета на по 13 години, която е счупила кола преди 2 седмици в кв. “Христо Ботев”. След като не успели да подкарат колата, те изпотрошили стъклата на автомобила с камъни и дори уринирали в колата. 

Други трите момчета на по 15 г. вилнели преди седмица в “Подуяне”, като дори заснели изпотрошаването на колата на видео. Криминалистите бързо били заловили и двете групи.

Съмненията са обаче, че невръстните хулигани са действали по поръчка на таксиджиите, които са силно изнервени от растящата популярност на ековозилата, особено сред по-младите столичани.