Седем превозни средства с български и румънски номера бяха подпалени между Кориляно и Росано, до град Козенца (Калабрия).

Според италианските медии колите изгорели в нощта срещу 21 октомври, съобщава 24 часа.

Пожарникарите работили цяла нощ, за да угасят пламъците. Става въпрос за деветместни миниванове и леки коли. Предполага се, че са били умишлено опожарени. Хипотезата на следователите е, че подпалването на колите е заради борба между посредниците за контрол на транспорта на работниците в земеделието. Българите и румънците са основна работна ръка при събирането на реколтата в зоната.

Сегашните опожарявания на коли обаче съвсем не са нов феномен. Подобни епизоди на подпалени коли имаше и през изминалите седмици. Български и румънски граждани, които получават процент от парите за транспорт до полето на съгражданите си, са в постоянна битка за надмощие.

Кориляно и Росано са нещо като логистични бази по набирането на евтина работна ръка, а в момента кампанията за това е в разгара си. Много често начело на кооперативите за работна ръка стоят българи или румънци. Именно те привличат към Калабрия и други свои съграждани, които да припечелят като сезонни работници. По тези места в Калабрия се определят и цените на пазара за събиране на маслини и на портокали.