Пловдивските пожарникари почетоха с венци и цветя своите загинали колеги на своя професионален празник днес. Тази година се навършват 114 години от първият пожарникарски събор, свикан през 1905 година в София. 

Тогава 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват и определят развитието на противипожното дело в България. По този повод датата 14 септември е обявена за национален празник нас служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Седмицата, в която се пада 14 септември, от 1994 година пък се отбелязва отбелязва като седмицата на пожарната безопасност и до днес.

С едноминутно мълчание днес се почете паметта на всички загинали пожарникари.

Областният управител и кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров също присъстваше на церемониалното поднасяне на венците. Той поздрави огнеборците за добре свършената работа.

„Този празничен за нас ден заема важно място в историческото развитие на една сложна, тежка, рискова и в същото време високо хуманна професия, която е в услуга на гражданите и обществото. Ние, пловдивските пожарникари можем да се гордеем с това, че пожарникарската служба в града ни е една от най-старите в страната”, каза инспектор Цвятко Дешев, говорител на РДПБЗН - Пловдив

 През годините противопожарната служба в Пловдив дава свидни жертви, чиито имена се помнят от днешите им колеги като пример за саможертва в името на професионалния дълг. Ето и техните имена:

Старшина Петър Запрянов Хайтов – загинал на 30.05.1938 година, след тежки изгаряния при пожар в манастира Св. Врач.

Старши пожарникар Иван Рашков и пожарникар Атанас Герчев – загинали на 28.03.1942 година при гасене на пожар в склад за лесно запалими и горивни течности в Пловдив.

Пожарникар Георги Иванов Реджев – загинал на 08.10.1950 година при пожар в къща в село Цар Калоян.

Старшина Стоян Стефанов Стефанов – загинал на 26.03.1961 година при пожар във вагон на гара Карлово.

Старшина Матю Иванов Михалев – загинал на 10.06.1963 година при пожар в петролна база в село Васил Левски.

Старшина Стоян Атанасов Радев – загинал на 20.09.1963 година при пожар в дома за деца и юноши в Пловдив.

Старши пожарникар Илиян Тодоров Попов - загинал на 17.08.2018 година при пътен инцидент, отивайки на сигнал за пожар.

"Възхищение и признателност предизвикват предани на професията си хора, които са се пожертвали за да спасят ничии живот или имущество и по време на изпълнение на дълга си оставят на първа линия единствено оцеляването на хората изпаднали в беда. Независимо колко години ще минат и колко години ще се събираме пред тази възпоменателна плоча, паметта на нашите колеги няма да бъде забравена.” – допълни Дешев.