Кметът Иван Тотев и общинските съветници от ГЕРБ ще решават тази вечер как да гласуват на предложението за смяна на д-р Красимир Вальов, заяви самият градоначалникът днес.   Предложението е входирано за утрешната сесия на Общинския съвет и е под номер 1 в дневния ред. Преди два дни кметът заяви, че той няма да взима отношение по темата за с Онкодиспансера, тъй като това било много чувствителна тема.  Той обясни, че всички съветници ще гласуват по съвет, според личното си убеждение.

TrafficNews.bg обаче научи, че политическо решение ще има. Вероятността д-р Вальов да бъде сменен се увеличава, а причина за това е и намесата на премиера в оставка Бойко Борисов.

Припомняме, че  в Медицинския одит са описани фрапиращи нарушения в Онкото, като здравният министър Петър Москов се обяви за смяна на ръководството. Той изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общински съвет в града Савина Петкова с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

Докладът на Медицински одит вече е изпратен в Главна прокуратура.

В същото време, министърът отне лекарските права на 75-годишния патолог д-р Петко Маслев, след като излезе доклада на Медицинския одит на здравното министерство. Това се случва след разследването на „Господари на ефира”, което показа, че в лечебното заведение са извършвани ненужни операции и са премахвани здрави органи на пациенти.

Това се случва въпреки доклада на медицинският ДАНС, който е открил фрапиращи нарушения в пловдивския онкодиспансер.

В констатациите е записано, че 51% от поставените от патолога диагнози през тази година се разминават с извършените ревизии на изследванията след операциите.

Съвпаденията в диагнозите за 2016 година са само 13%, пише още в констатацията на експертите от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

При тези данни Прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса на колко пациенти са направени ненужни операции. 

Колегите на д-р Маслев са разделени в мнението си за него. Едни го описват като добър специалист, в чиято сфера на работа има дефицит на лекари. Други обаче признават, че се налага да му се доверят на преценката, въпреки разминаването на данните от изследванията при някои от случаите.

Според проверката на здравното министерство, налице е системна грешка в пробите на хистологичните изследвания, на базата на които са отстранявани органи по време на операциите. В доклада е записано, че пропуските са допускани предимно от патолога д-р Маслев.

„Става въпрос за системен проблем и за нарушение на стандартите. Очевидно е, че при доброкачествен процес да отстраниш матка и яйчници на 38-годишна жена, е операция, която води до инвалидизиране.”, заяви министър Москов пред „Господари на ефира”.

Всичко по темата ТУК 

TrafficNews.bg