Пловдивският адвокат Станислав Станев защити успешно своя интердисциплинарен дисертационен труд на тема "Регионалната сигурност и Западните Балкани" пред десетки специалисти и експерти в зала 207 на Българска академия на науките.

Публичната защита премина брилянтно, като авторитетното жури, начело с проф. д-р Жасмин Попова и членове: проф. д.ю.н. Надя Бояджиева /научен ръководител/, проф. д.и.н. Александър Костов /историк, директор на Института за Балканистика/, доц. д-р Тодор Кобуров /Институт за държавата и правото/, доц. д-р Николай Марин /Югозападен университет "Неофит Рилски"/, адмирира научния принос на д-р Станев.

В своето изложение Адв. Станев резюмира основните пунктове на труд си, който разглежда сигурността в реалите на Македония и Албания. Третата глава на дисертацията той е избрал да посвети на евроатлантическите перспективи пред двете държави.

Трудът представлява амалгама от анализ на законодателството в двете страни, социокултурен разрез, в който Станев в разгледал историята, географията, етническия и религиозен профил на населението на двете държави, както и взаимоотношения между етноси и религии и т.н.

На научното събитие имаше десетки гости: от академичните среди, адвокати, историци, общественици и международници, както и студенти. Генерал Спас Спасов покани адвоката на научна конференция. Сред гостите беше и 95-годишният полковник Дянко Марков, авиатор, ветеран от Втората световна война.

Станислав Станев, успешно развива кариерата си в адвокатската професия, но от години се занимава задълбочено с изучаването на Македония и Албания, към които има подчертан интерес. Дисертационният му труд представлява резултат на продължителен изследователски интерес и десетки теренни изследвания. 

"Основната ми дейност ще си остане в сферата на адвокатурата, но ще продължавам да се занимавам с темата, тъй като тя е не просто приоритет на българското председателство на ЕС, но е близка до сърцето на целия български народ, защото почти всеки има роднини, които живеят в тази част на Балканите", коментира за TrafficNews.bg адвокат Станев, който понастоящем вече носи гордо титлата доктор "Доктор по международно право и международни отношения".

Адвокат Станислав Станев е член на Адвокатска колегия Пловдив, която през 2016 го удостои с почетен знак за активна гражданска позиция, висок професионализъм, колегиалност и значителен принос към Колегията. Юристът е автор в TrafficNews.bg, като неговите коментари и анализи се радват на изключително висок обществен интерес. Заедно с колегата си Росен Димитров поддържат рубриката "Урок по история", чиято цел е запазване на историческата памет и изваждането от забвение на личности и събития, изиграли огромна роля в историята на България.