Подобно на шведската екоактивистка Грета Тунберг, 12 пловдивски ученици са се заели с мисията за опазването на планетата ни. Младежите от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ са създали своя учебна компания Better Art Goods, или на кратко B.A.G., по програма на Джуниър Ачийвмънт и шият екоторби. Целта е да подтикнат хората да използват все по-чести чанти за многократна употреба вместо найлонови, които се разграждат трудно.

„Това е нещо, което отдавна обмисляме. Искаме да помогнем на природата”, обясни пред TrafficNews Дария Василева. Тя и съучениците й вярват, че ако всеки от нас направи по нещо малко и промени навиците си, промяната за планетата ще е голяма. Затова решават да предизвикат своите близки да се откажат от найлоновите пликчета. Случайно се запознават с Кийт Кели - собственик и учител в Anglia School. Британецът, който от години живее в Пловдив и е популярен със своите инициативи с екологична насоченост, също майстори платнени чанти. Той им дава машина и материали и учениците започват да шият. В дейността им помагат и преподавателите от СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

Част от торбите им за пазаруване или съхраняване на лични вещи са памучни. Други се правят от отпадъчен текстил от шивашката промишленост. Отгоре младите творци рисуват с текстилни бои. Освен това предлагат и щамповани чанти с детски рисунки, с които популяризират детското творчество. Вчера младежите са участвали на Коледен базар в Агенция по геодезия, картография и кадастър, където са продали част от изделията си, а парите са дарили за благотворителна кауза. Тази седмица ще се включат и в благотворителен базар в училището. „Всеки, който желае, може да се свърже с нас, като ни пише във Фейсбук страницата Better Art Goods. Да ни изпрати щампа, с която ние да изработим торба”, посочи Дария.

Тя и приятелите й вече обмислят и други екокаузи.