Внушителен научен експеримент ще осъществят преподаватели от Пловдивски университет от катедрите по Химия и Физика. 

В понеделник те планират да изпратят в стратосферата балон на C.lab от терен, разположен до бул. "Александър Стамболиойски" в Пловдив. Ако всичко върви по план приготовлението за пускането на балона трябва да започне в 8:45 от тази поляна. Учените изпращат хелийния латексов балон заедно с измервателната апаратура на ниво, прието да се счита за близък космос.

Това е втори подобен експеримент, осъществен от учените от интердисциплинарната лаборатория към ПУ "Паисий Хилендарски". Вторият прототип ще бъде със значителни подобрения спрямо първия, който излетя през септември. 

Приготовлението за него отнема около 9 месеца. Балонът се издига на височина 32 км и 852 метра, времето на полета е 3 часа, общо разстояние (по хоризонтала) 128.5 км, разстояние между стартовата (с. Голям Чардак, около 30 км от Пловдив) и крайната точка (близо до Твърдишкия проход) е 117 км. Измерени бяха височинни профили на температура, влажност, налягане, гама радиация и др. Впечатлени и вдъхновени от успеха, преподавателите решават да извършат и втори подобен експеримент.

Целта на експеримента е изследване на високите слоеве на земната атмосфера (височина до 30-35 km). Ще бъдат измерени височинни профили на налягане, температура, влажност, магнитно поле и гама радиация. Ще бъдат оценени хоризонтална и вертикална скорости на придвижване. Полезният товар на балона е снабден с камера, която ще заснема целия полет от пускането до падането. По време на полета ще има постоянна радиовръзка с балона, което ще позволи приемане на измерваните данни и местоположението му.

При внезапно влошаване на времето е възможно пускането да бъде отложено.

Ето и видео от първото пускане на балона, заснето от авторите на експеримента:

Автори на експеримента са: Стоян Тенев (проектиране и разработка на хардуер и софтуер), Атанас Терзийски (атмосферна химия) и Николай Кочев (компютърна химия) от катедрата по Аналитична химия и компютърна химия към Химическия факултет на ПУ, подкрепени от Ведрин Желязков (картография и навигация) и Лъчезар Илиев (навигация и пилотиране). Участие взеха и алпиниста Петко Попов, Нина Желязкова (снимки и видео), Георги Димитров (навигация, снимки и видео) и Исая Терзийски (вдъхновител).