Пловдивската строителна фирма "Саграда" се опита да рестартира обществената поръчка по възлагане на реконструкцията на част от "Детмаг Снежанка" в художествена галерия. Фирмата оспорва основанията за отстраняването си от процедурата. 

Както TrafficNews.bg съобщи, дружеството „Ай Ди Ел” ЕООД бе излъчено като победител в обществената поръчка в началото на август месец. Изпълнението на обекта обаче бе спънато от жалба на конкурентна фирма, недопусната в крайното класиране от комисията, разгледала офертите на кандидатите. Като мотиви се сочат недостатъчният брой на служители, ангажирани в работния процес, представени в линеен график за изпълнение, където за дадени дейности на ден са посочени 0,4 работника.

Жалбата в КЗК е заведена от "Саграда" непосредствено след обявяване на резултатите от процедурата, а едва преди няколко дни регулаторът се произнесе с решение по казуса. 

КЗК отхвърлиха жалбата и дадоха зелена светлина на кмета на район "Централен" като възложител да подпише договора за преустройство на „Детмаг Снежанка” с излъчената строителна фирма "Ай ди ел". Решението обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

Репортер на TrafficNews.bg отправи въпрос към кмета на "Централен" Георги Стаменов дали е влязъл в контакт с фирмата и има ли информация дали ще обжалват.

"Чакаме до дни да стане ясно дали ще се пристъпи към процедура по обжалване пред ВАС. Надяваме се това да не се случва, тъй като целта ни е в най-спешен порядък да подпишем договор с фирмата, спечелила обществената поръчка, за да се пристъпи към ремонтни дейности. Целта ни е през 2019 година новата галерия на Пловдив да посрещне изложби", коментира Георги Стаменов. 

Към този момент би следвало срокът за обжалване да е изтекъл, въпреки че той пряко зависи от момента на оповестяването на решението към страните по казуса. Ако все пак "Саграда" обжалват решението на КЗК за оставяне без уважение на претенциите им за незаконосъобразно отстраняване от процедурата, това би означавало, че работа по "Детмаг Снежанка" няма да започне до края на годината. Минимум 2 месеца ремонтът на галерията ще бъде замразен, а това значително ще измести във времето финализирането на обекта. От друга страна, ако ВАС прецени, че наистина има порок в процедурата, то ще е необходимо тя да бъде рестартирана, тъй като по всяко вероятност нарушенията няма как да бъдат отстранени по друг начин. Това би означавало нова обществена поръчка и отписване на възможността новата галерия да отвори врати по време на председателството на Пловдив като Европейска столица на културата. 

Припомняме, че именно превръщането на "Детмаг" от търговска зона в културна е сочено за една от перлите в програмата на Пловдив ЕСК 2019. По план трябва да се обособи двуетажна общинска галерия с пространство от над 1000 кв.м, в което да бъдат излагани произведения от ранга на шедьоврите на Рембранд и дори гостуващи изложби от Лувъра. Хоризонтът бе до януари 2019-а Пловдив да има чисто нова галерия в центъра на града, но към този момент тази амбициозна цел звучи като химера.