Черен дим се стели ежедневно над жилищен район в Пловдив. Пловдивчани се оплакват, че щом започне отоплителният сезон не могат да дишат. Проблемът идва от няколко комина на къщи на улица „Мара Гидик“ , които бълват гъст черен дим.

„Ежедневно въздухът на квартала е задимен от задушлив мирис на пластмаса и гума, който идва от комина на циганското семейство, живущо в съседство на №24 или №22. Горят се всевъзможни боклуци, не можем да дишаме!

Този дим задушава квартала ни, горят се гума и пластмаси”, възмущава се пловдивчанка, която живее на същата улица.

За сходен проблем сигнализира и друга пловдивчанка. В случая обаче става въпрос за улица „Асен Христофоров“ в Кючук Париж. Жената се оплака, че дори прането им почернява заради саждите, които се носят във въздуха. Черният дим идва от предприятие, което се намира в района. Хората подозират, че също горят каквото им падне и именно това се отразява на въздуха.

Припомняме, че Пловдив се готви за грандиозна промяна на битовото отопление на дърва и въглища на домакинствата, което е един от основните замърсители на атмосферния въздух в града.

Общината е стартирала обществена поръчка, в която се предвиждат две основни цели, - проучване на нагласите на населението и организиране и провеждане на разяснително-обучителна кампания сред населението използващо дърва и въглища за отопление, както и изготвяне на проучвания, анализи и механизми за подготовка на инвестиционни мерки. 

Започна се: Община Пловдив стартира процедурата за безплатна подмяна на отоплениетоОтвориха обществена поръчка за анализ на нуждите и нагласите на населението, топлещо се на битово гориво