1077 акта по закона за здравето са съставени на граждани на Пловдив и областта за четирите почивни дни. 960 от глобите са за неносене на маски. Това е равносметката от четвъртък до понеделник, когато екипи на полицията стриктно следяха за спазването на мерките срещу разпространение на коронавируса. 

"Има въпроси защо ние не носим маски. В този състав сме от близо 2 месеца, работим всеки ден. Извън областните щабове, носим маски навън и където е необходимо винаги. За пресконференциите ги сваляме", посочи областния управител Дани Каназирева.

Областния щаб коментира и сигнала за кмета на Белащица, който раздава храни на възрастни хора без маска. 

"Не сме запознати със случая, но ще го проверим и ще дадем информация", коментираха от РЗИ, а Дани Каназирева допълни, че кметът на Община Родопи вече се е самосезирал и ще проверят случая.

По време на днешния брифинг стана ясно, че в новата референтна лаборатория към УМБАЛ "Св. Георги" не може да се изследват хора по тяхна лична инициатива.

"Лабораторията на УМБАЛ "Св. Георги" бе създадена, за да има Пловдив собствена лаборатория, в която да тества на първо място хоспитализирани пациенти, на второ място медицински персонал и на трето място съмнителни случаи на COVID-19, консултирани с инфекционист. На този етап нямаме опция по желание да правим тестове, тъй като към момента парите за лабораторията и китове за изследване са дарение. Затова нямаме възможност на този етап да изследваме по желание и човек да дойде и да пожелае да се изследва срещу някакъв вид заплащане", посочи шефът на болницата проф. Карен Джамбазов, като допълни, че все пак се и пестят ресурси и потенциал евентуално за времената, когато нуждаещите са много повече.

Към момента пробите от новата референтна лаборатория в Пловдив се проверяват и препотвърждават в Стара Загора и са показали правилен резултат, както за отрицателни, така и за положителните проби. Общо 215 проби са направени през последните дни, откакто лабораторията е отворена. 

1354 души са поставени под карантина в град и област Пловдив на този етап. РЗИ разполага с добър резерв от защитни средства за болниците в областта -  28 740 еднократни маски, 1120 специализирани маски, 551 очила и  208 броя шлемове. Най-оскъдни са предпазните гащеризони, обясни Дани Каназирева, но даренията се преразпределят за дефицитните стоки.