Празнично настроение, детски смях и сълзи от радост - тази атмосфера витаеше в неделния ден из Дома за стари хора "Св. Василий Велики". Талантливи деца на Пловдив радваха обитателите му с коледна програма в продължение на близо час. Изпълненията им трогнаха възрастните хора, които искрено се наслаждаваха на красивия жест на внимание.  

Специални гости на дома бяха изпълнителите от Детска вокална група "Омайниче". Богатият им репертоар от коледни песни бе посрещнат с бурни аплодисменти, а домакините дори ги извикаха "на бис".

Сред "омайничетата" бе и Калина Стойчева, която отправи специален поздрав, рецитирайки стихотворение. Веднага след това тя се присъедини към малчуганите, които поднесоха над 200 коледни кошници, приготвени специално за повода от две пловдивски семейства.

Идеята и организацията на събитието е дело на близките на Калина - фамилиите Стойчеви и Запреви, които се надяват да заразят повече пловдивчани с добрия пример. От години насам Радост Запрева е съпричастна към инициативите на Фондация "Деца на България". От фондацията ежегодно подготвят коледни кошници, които поднасят на хора в нужда. Така пловдивчанката решава да пренесе инициативата под тепетата, а ентусиазмът и бива последван от Мария Стойчева. Майките за нула време успяват да намерят спонсори, с чиято помощ да набавят продукти за коледните кошници. В домовете и на двете се стоварват куп лакомства. Деца и възрастни запретват ръкави и опаковат над 200 подаръка, които най-малките членове на фамилиите да поднесат на възрастните хора. Примерът бързо бива предаден на малки и големи членове на други семейства, които допринасят с много ентусиазъм за инициативата. 

"Искаме да предадем примера и да заразим хората с добро. Най-много от всичко целим да научим децата си да бъдат добри и да помагат на другите. А те се включиха в инициативата с голямо желание", споделя пред наш репортер Мария. Жестът на двете семейства и изпълненията на детската вокална група бяха посрещнати със сълзи от радост.

Към момента в социалното заведение са настанени около 120 жени и 80 мъже. Много от тях не успяха да присъстват на спектакъла, тъй като са на легло. Малките коледарчета пък им отделиха специално внимание, като доставиха кошници и коледно настроение по етажите на дома.

"Тези деца са цветята на България! Днес те донесоха много щастие и любов сред нас", сподели една от жените, настанени в дома. Възрастните жени поснесоха на гостите си красиви коледни картички, изработени на ръка от настанените в дома. 

Стойчева и Запрева възнамеряват да продължат с кампанията, като се надяват тя да се превърне в традиция. Двете обмислят начин да дарят голямо коледно дръвче, което да замести малката елхичка в дома.