Колко са загубите на вода в Столипиново? Отговор на този въпрос ще се търси от държавните и общински институции в следващите месеци.  Според шефа на ВиК Пловдив  Спартак Николов загубите са съизмерими с тези в останалата част на Пловдив, които към днешна дата са 60,37%.

Само няколко примера от гетото обаче дават ясна картина за контраста между разхищението там и водната криза в няколко български области.  

Единият е от блоковете „Соколите”, чиито мазета са от 20 години под вода, а през прозорците им извира вода, която се излизва в шахтите. Оказва се, че никой не знае в 10-те жилищни блока колко вода изтича и какви сметки навъртат обитателите му. Простата причина е, че общите водомери са под утайките в мазетата.  

Шефът на водното дружество призна и за друг проблем – с т.нар. ниско строителство в гетото, което в повечето си случаи е незаконно. Къщите се връзват нелегално към водопроводите, а поради подръчното изграждане на тръбите към домовете им, те държат пуснати чешмите, за да не замръзват през зимата.

Преди да се вземат каквито и да е мерки за проблема с водата в блоковете. Първо трябва да се направи техническо обследване дали те въобще са годни за обитаване, предвид факта, че от десетилетия основите са под вода.

Ако обследването покаже, че конструктивно сградите са здрави, то ще се пристъпи и към мерки, с които да се реши проблемът. Спартак Николов обясни, че канализационната мрежа е толкова затлачена, че е невъзможно да бъде почистена. Екипи на ВиК са намирали възглавници, кокошки и цели глави зеле в тръбите.

Поради това те трябва да бъдат сменени, като ВиК ще заложи в бюджета си за 2020 година подмяната на тръбите. Самите сградни отклонения, както и вертикалните щрангове в жилищните блокове са собственост на община Пловдив, като тя ще трябва да ги ремонтира.

Канализацията също трудно може да се ремонтира в останалите части на гетото, а причината отново са незаконните постройки. Има улици, които са широки между 60 см и 120 см, като оттам не може да мине кола, пък камо ли да се направят ремонти на ВиК мрежата.

За това преди цялостното решаване на проблема с канализацията в квартала първо ще трябва да се съборят редица незаконно къщи, които са влезли в сервитута на уличната и подземната комуникация.

Кметът на „Източен” Иван Стоянов каза, че в бюджет на „Източен” ще се заложат 500 000 лева за събарянето на незаконните постройки. Проблемите са сходни и в „Шекер махала” и „Арман махала”.

Друг въпрос, който винаги е актуален е дали столипиновци плащат за водата, която използват.  Така например в „Соколите” обитателите плащат по 2,7 кубика на човек от домакинството, тъй като не се знае колко вода употребяват.

Към днешна дата ОП „Жилфонд”, която е отговаря за общинските имоти, дължи 1,3 млн. лева на ВиК Пловдив, като от тях близо 700 хил. лева са за абонати в район „Източен”.  ВиК Пловдив пък е завело 2000 изпълнителни дела за длъжници към дружество. Има и абонати, на които се спира водата заради непогасяване на сметките. Според Николов като цяло хората в Столипиново си плащат водата, но е напълно неясно колко употребяват.

В следващите месеци институциите ще замерят какво количество отива към блоковете в гетото, като то ще бъде направено между 2 и 4 часа сутринта,когато потреблението е най-малко.

Дани Каназирева каза, че проблемите там могат да се решат единствено, ако всички институции покажат воля и се обединят в решаването на проблема.

Спартак Николов посочи още, че информациите, които се пускат, че Пловдив е пред угрозата да се превърне в „Перник 2” са непрофесионални и тенденциозни и не отговарят на фактите и действителността.

 

Обследват 10 блока в Столипиново дали са годни за живот, мазета им пълни с водаОбщият водомер също е под вода, не е ясно колко са загубите